Biroul executiv

Biroul de coordonare al Consiliului Elevilor al Colegiului National “Horea,Closca si Crisan”
Anul scolar 2011 - 2012

Presedinte:Irina Mihu X D Tel. 0751151919 e-mail: mihu.irina@yahoo.com
Vicepresedinte: Roxana Ionela Popa X B e-mail: r.ella04@yahoo.com
Dragos Goada XI B e-mail: dragosgoada@yahoo.com
Secretar:Diana Dascaloiu e-mail: diana_dask94@yahoo.com

23 noiembrie 2011

“Ziua mondiala a Tolerantei”


16 NOIEMBRIE 2011

Tipul proiectului :
Proiect educational judetean.
Grupul tinta:
Elevii si cadre didactice din C.N. “H.C.C” Alba Iulia si scolile partenere in proiect

Obiective:
Sa ne cunoastem mai bine unii pe altii
Sa explicam si exersam ce inseamna tolerant si asertivitate
Sa renuntam la indiferenta in ceea ce priveste problemele colegilor
Sa trecem peste barierele care stau in fata unai mai bune intelegeri cu cei din jur
Sa nu criticam,judecam,etichetam pe nimeni
Sa acceptam diferentele dintre noi,constienti fiind si de asemanarile existente
Sa ii ascultam pe cei de langa noi,nu doar sa ne impunem punctul de vedere
Sa fim deschisi la idei noi
Sa fim constienti ca,pentru a repara un defect al nostru,trebuie mai intai sa avem tarie de al recunoaste

       
Impactul scontat:
Profesori : observarea propriei atitudini si identificarea aspectelor unde pot si trebuie sa intervina pentru a facilita imbunatatirea stilului de viata si de relationare al elevilor intre ei,dar si cu ceilalti profesori
Elevii : observarea propriei atitudini si identificarea aspectelor unde pot si trebuie sa intervina pentru a-si imbunatatii stilul de viata si de relationare cu ceilalti
Parinti  : sustinerea initiativelor scolii in domeniul extracurricular
Comunitate locala : aprecierea si sustinerea actiunilor educative scolare.

Acest proiect s-a desfasurat cu success in cadrul C.N. “H.C.C” Alba Iulia,unde au avut loc urmatoarele activitati:
-De la ora 7:30 s-a facut un sondaj de opinie printre elevii si profesorii care au intrat in scoala: “Ce culoare credeti ca se potriveste tolerantei?”,iar la ora 8,cand intervievarea s-a incheiat,s-au numarat voturile atribuite culorilor,iar cea care a avut cele mai multe voturi (culoarea albastru) a fost desemnata culoarea tolerantei la C.N. “H.C.C”. S-au cumparat panglici de culoarea albastru deschis,s-au facut funde si s-au afisat pe usa fiecarei sali de clasa.
-La ora 8,seful clasei impreuna cu elevii ce o compun au decis impreuna ce cuvant s-ar asocial tolerantei. Fiecare clasa a avut cuvantul propriu. Fiecare elev ai claselor au fost nevoiti sa foloseasca in fiecare fraza pe care o spunea,cel putin o data acel cuvant.
-Ora de dirigentie din cadrul zilei tolerantei s-au desfasurat de la orele 13:10 pana la orele 14:00 unde fiecare diriginte a mers la clasa si unde le-au prezentat elevilor pliantul tolerantei si regulile de aur ale clasei tolerante. Pe langa aceste lucruri elevii au facut un test “Cat de tolerant/a esti?” si au dezbatut pe fondul unei povestiri psihologice,tolerante in care s-a evidentiat inportanta autoaprecierii corecte,a valorizarii proprii,alegerea unor modele potrivite,acceptarea diferentelor individuale si stabilirea unor scopuri realizabile. In ultima parte a orei acestia si-au confectionat plicuri dintr-o foaie A4 si au fost afisate in fata clasei,la tabla. In acele plicuri,colegii de clasa si-au scris unii altora mesaje pozitive,anonime sau nu. La sfarsitul orei fiecare elev a plecat acasa cu un bagaj de vorbe bune,cuvinte frumoase si aprecieri primite collegial.
-Pe langa panglicile lipite pe usa fiecarei sali de curs au mai fost lipite cate o fata zambitoare. De asemenea,fiecare elev a trebuit sa poarte cate o fata zambitoare in piept,dar de marime mica pe tot parcursul zilei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SCURT ISTORIC

La nivelul Uniunii Europene organizația reprezentativă a elevilor este Uniunea Europeană a Consiliilor Elevilor – OBESSU (The Organising Bureau of European School Student Unions). Dezvoltarea acestui organism a fost una firească, iniţiativa a apărut la nivelurile de jos, iar pe parcurs a cuprins şi formele superioare de organizare, ajungând în anul 1975 să aibă structuri la nivelul Uniunii Europene. Apariţia OBESSU a fost un răspuns la o nevoie a elevilor de a studia într-un cadru democratic.
Consiliul Naţional al Elevilor din Romania a fost înfiinţat în baza OMECT nr. 2782/2007. În ciuda faptului că nu aveau o bază legală, Consilii ale Elevilor au funcţionat încă din anul 1992. Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de învățământ preuniversitar din 2005 emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prevede constituirea Consiliului Elevilor în fiecare unitate de învăţământ de stat şi particular. Astfel, există cadrul legal, respectiv obligativitatea, constituirii acestor Consilii ale Elevilor.
In primul rand s-a scris Regulamentul de Organizare si Functionare al CE,care prevede ca si structura de conducere CE – Biroul Coordonator al Consiliului Elevilor (BCCE). Acest birou este format din : Presedinte,vicepresedinte si secretar.

DE CE ESTE NEVOIE SĂ EXISTE UN CONSILIU AL ELEVILOR?

Nevoia existenţei unui Consiliu al Elevilor vine în primul rând din nevoia elevilor de a-şi exprima opiniile şi de a-şi pune în aplicare ideile. Elevii au nevoie de o structură în care să se poată manifesta independent, pe care să o administreze şi organizeze, cadru de învățare și maturizare. Această structură îi ajută pe elevi să înţeleagă mai bine societatea în care trăiesc oferindu-le experienţa necesară pentru a începe o viaţă pe propriile puteri.
Inițierea și dezvoltarea unor astfel de consilii apropie învățământul românesc de norme ale învățământului din Uniunea Europeană.
De asemenea, în contextul noii Legi a Educației Naționale în care elevii sunt poziționați în centrul demersului educațional, ca beneficiari primari, este firesc ca ei sa fie consultați în legătură cu deciziile ce influențează mediul școlar.