Biroul executiv

Biroul de coordonare al Consiliului Elevilor al Colegiului National “Horea,Closca si Crisan”
Anul scolar 2011 - 2012

Presedinte:Irina Mihu X D Tel. 0751151919 e-mail: mihu.irina@yahoo.com
Vicepresedinte: Roxana Ionela Popa X B e-mail: r.ella04@yahoo.com
Dragos Goada XI B e-mail: dragosgoada@yahoo.com
Secretar:Diana Dascaloiu e-mail: diana_dask94@yahoo.com

8 ianuarie 2011

Oratores


"Am câştigat!" Bogdan Florea, pe grupul Oratores de pe Facebook

După cum ştiţi, liceul nostru se mândreşte cu o echipă de dezbateri nou formată, Oratores. Iniţial, echipa a avut doar 3 membrii care au participat în vara anului trecut la un concurs de dezbaterii la Braşov şi care, plăcut impresionaţi de acea experienţă, au hotărât, împreună cu doamnele profesoare Ioana Goţia şi Mihaela Zisu să mărească echipa şi sa participe la o competiţie internaţională, The Global Debates, în perioada noiembrie 2010 - decembrie 2010.
Marină Crina, Paula Ghergu şi Dinuţ Gigi, împreună cu Mălina Stanciu, Toma Daniela, Paolo Moldovan, Viorela Negru, Mircea Alina, Bogdan Florea, Bogdan Coşeriu, Nistor Mădălina şi Stan Raluca, au constituit echipa înscrisă în concurs. Moţiunea pe care toate activităţile următoare trebuiau să se bazeze a fost: "Naţiunile lumii ar trebui să mărească protecţia drepturilor sociale şi economice ale migranţilor." Primul pas a fost scrierea unui eseu, în care să se prezinte o soluţie problemei migraţiei. eseu poate fi vizualizat pe pagina principală a concursului. A urmat organizarea unei dezbateri publice, la care au participat oficialităţi din cadrul Consiliului Judeţean şi a Inspectoratului Şcolar, precum şi părinţi şi profesori. Toată activitatea a fost concluzionată de un parteneriat cu Youth Bank Alba şi cu Colegiul Economic "Dionisie Pop Marţian", având ca scop informarea altor licee cu privire la problema migraţiei.

Printre termene limită şi multe emoţii, cu câteva zile înainte de sărbătorile de iarnă, pe site-ul concursului s-au publicat câştigătorii. Au fost foarte plăcut surprinşi să afle că sunt câştigătorii unei reduceri de 50% a costurilor excursiei in Turcia, la IDEA Youth Forum, în perioada iulie - august 2011, premiul cel mare al dezbaterii. Pe lângă aceasta excursie, au mai câştigat 500 de puncte în plus pentru finala concursului, acest premiu fiind acordat doar pentru eseu şi nu pentru toate activităţile organizate.

Mândrii de poziţia lor printre 247 de licee participante din întreaga lume, aşteaptă acum cu nerăbdare rezultatele finale ale concursului.

Felicitări, Oratores!

2 comentarii:

  1. Felicitari, sincer!! Ma bucur ca HCC-ul isi face din nou auzita vocea si demonstreaza ca inseamna mai mult decat superficialitate:)

    RăspundețiȘtergere

SCURT ISTORIC

La nivelul Uniunii Europene organizația reprezentativă a elevilor este Uniunea Europeană a Consiliilor Elevilor – OBESSU (The Organising Bureau of European School Student Unions). Dezvoltarea acestui organism a fost una firească, iniţiativa a apărut la nivelurile de jos, iar pe parcurs a cuprins şi formele superioare de organizare, ajungând în anul 1975 să aibă structuri la nivelul Uniunii Europene. Apariţia OBESSU a fost un răspuns la o nevoie a elevilor de a studia într-un cadru democratic.
Consiliul Naţional al Elevilor din Romania a fost înfiinţat în baza OMECT nr. 2782/2007. În ciuda faptului că nu aveau o bază legală, Consilii ale Elevilor au funcţionat încă din anul 1992. Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de învățământ preuniversitar din 2005 emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prevede constituirea Consiliului Elevilor în fiecare unitate de învăţământ de stat şi particular. Astfel, există cadrul legal, respectiv obligativitatea, constituirii acestor Consilii ale Elevilor.
In primul rand s-a scris Regulamentul de Organizare si Functionare al CE,care prevede ca si structura de conducere CE – Biroul Coordonator al Consiliului Elevilor (BCCE). Acest birou este format din : Presedinte,vicepresedinte si secretar.

DE CE ESTE NEVOIE SĂ EXISTE UN CONSILIU AL ELEVILOR?

Nevoia existenţei unui Consiliu al Elevilor vine în primul rând din nevoia elevilor de a-şi exprima opiniile şi de a-şi pune în aplicare ideile. Elevii au nevoie de o structură în care să se poată manifesta independent, pe care să o administreze şi organizeze, cadru de învățare și maturizare. Această structură îi ajută pe elevi să înţeleagă mai bine societatea în care trăiesc oferindu-le experienţa necesară pentru a începe o viaţă pe propriile puteri.
Inițierea și dezvoltarea unor astfel de consilii apropie învățământul românesc de norme ale învățământului din Uniunea Europeană.
De asemenea, în contextul noii Legi a Educației Naționale în care elevii sunt poziționați în centrul demersului educațional, ca beneficiari primari, este firesc ca ei sa fie consultați în legătură cu deciziile ce influențează mediul școlar.