Biroul executiv

Biroul de coordonare al Consiliului Elevilor al Colegiului National “Horea,Closca si Crisan”
Anul scolar 2011 - 2012

Presedinte:Irina Mihu X D Tel. 0751151919 e-mail: mihu.irina@yahoo.com
Vicepresedinte: Roxana Ionela Popa X B e-mail: r.ella04@yahoo.com
Dragos Goada XI B e-mail: dragosgoada@yahoo.com
Secretar:Diana Dascaloiu e-mail: diana_dask94@yahoo.com

12 ianuarie 2010

Parlamentul European al Tinerilor


PARLAMENTUL EUROPEAN AL TINERILOR, cea mai importanta organizatie de tineret sustinuta de Parlementul European si Comisia Europeana, isi reia activitatea in forta si in 2010.

Va invita sa participari la Sesiuniile Regionale de Preselectie 2010 care se vor desfasura sub motto-ul: „We are the chance for a better world” dupa cum urmeaza: preselectiile Muntenia (19-21.03.2010 si 26-28.03.2010 Busteni-judetul Prahova), preselectia Moldova 7-9.05.2010, Oglinzi-jud. Neamt si Transilvania (14-16.05.2010 Busteni – judetul Prahova).

Fiecare eveniment va implica 70 de tineri cu varste cuprinse intre 16-21 ani (55 de candidati din institutiile de invatamant din Romania, sefi de comitete, jurnalisti, board, juriu, atat romani cat si straini) din randul carora vor fi selectati cei 12 reprezentanti/preselectie la Sesiunea Nationala de Selectie 2010 din toamna acestui an (in total 48 de tineri).

Participarea la selectie este conditionata de aplicarea intr-o delegatie de 11 tineri candidati pe grupa de varsta 16-21 ani (10 politicieni plus un muzician de muzica clasica, instrument sau canto) organizati intr-o delegatie regionala si proveniti din acelasi institutie de invatamant, eventual delegatul muzician poate proveni dintr-un alt liceu de specialitate. Candidatii trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii: varsta 16-21 ani, limba engleza fluent (franceza constituie un avantaj), preocupari in domeniul politic european, implicare in actiuni de tineret si de cetatenie activa, rezultate scolare generale bune care sa asigure tanarului un bagaj de cunostinte generale consistent.

Termenul limita pentru trimiterea candidaturilor de catre ambasadorul delegatiei este 26.02.2010 pentru preselectiile Muntenia si 15.03.2010 pentru preselectiile Moldova si Transilvania. Pentru transmiterea dosarului complet de candidatura, care contine informatii suplimentare si formularele de aplicatie va rugam sa ne contactati pe mail la adresa de mail office@eypromania.euAceastă adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , sau pot fi descarcate de pe site-ul organizatiei www.eypromania.eu. Totodata va invitam sa consultati www.eypej.org si www.eypromania.eu pentru informatii legate de activitatea Parlamentului European al Tinerilor.

Va asteptam in randurile tinerilor europarlamentari! Sa dam o sansa viitorului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SCURT ISTORIC

La nivelul Uniunii Europene organizația reprezentativă a elevilor este Uniunea Europeană a Consiliilor Elevilor – OBESSU (The Organising Bureau of European School Student Unions). Dezvoltarea acestui organism a fost una firească, iniţiativa a apărut la nivelurile de jos, iar pe parcurs a cuprins şi formele superioare de organizare, ajungând în anul 1975 să aibă structuri la nivelul Uniunii Europene. Apariţia OBESSU a fost un răspuns la o nevoie a elevilor de a studia într-un cadru democratic.
Consiliul Naţional al Elevilor din Romania a fost înfiinţat în baza OMECT nr. 2782/2007. În ciuda faptului că nu aveau o bază legală, Consilii ale Elevilor au funcţionat încă din anul 1992. Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de învățământ preuniversitar din 2005 emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prevede constituirea Consiliului Elevilor în fiecare unitate de învăţământ de stat şi particular. Astfel, există cadrul legal, respectiv obligativitatea, constituirii acestor Consilii ale Elevilor.
In primul rand s-a scris Regulamentul de Organizare si Functionare al CE,care prevede ca si structura de conducere CE – Biroul Coordonator al Consiliului Elevilor (BCCE). Acest birou este format din : Presedinte,vicepresedinte si secretar.

DE CE ESTE NEVOIE SĂ EXISTE UN CONSILIU AL ELEVILOR?

Nevoia existenţei unui Consiliu al Elevilor vine în primul rând din nevoia elevilor de a-şi exprima opiniile şi de a-şi pune în aplicare ideile. Elevii au nevoie de o structură în care să se poată manifesta independent, pe care să o administreze şi organizeze, cadru de învățare și maturizare. Această structură îi ajută pe elevi să înţeleagă mai bine societatea în care trăiesc oferindu-le experienţa necesară pentru a începe o viaţă pe propriile puteri.
Inițierea și dezvoltarea unor astfel de consilii apropie învățământul românesc de norme ale învățământului din Uniunea Europeană.
De asemenea, în contextul noii Legi a Educației Naționale în care elevii sunt poziționați în centrul demersului educațional, ca beneficiari primari, este firesc ca ei sa fie consultați în legătură cu deciziile ce influențează mediul școlar.