Biroul executiv

Biroul de coordonare al Consiliului Elevilor al Colegiului National “Horea,Closca si Crisan”
Anul scolar 2011 - 2012

Presedinte:Irina Mihu X D Tel. 0751151919 e-mail: mihu.irina@yahoo.com
Vicepresedinte: Roxana Ionela Popa X B e-mail: r.ella04@yahoo.com
Dragos Goada XI B e-mail: dragosgoada@yahoo.com
Secretar:Diana Dascaloiu e-mail: diana_dask94@yahoo.com

26 martie 2011

Never too Young!

"Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea."
( Nelson Mandela)

Fii și tu schimbarea pe care vrei sa o vezi în lume! 

Accesează secțiunea IMPLICĂ-TE de pe site-ul Asociației Never Too Young, completează ''Formularul de candidatură'' și trimite-l împreună cu o copie după buletin și CV-ul tău la adresa de mail indicată, până la data de 20 Aprilie!

Redefinește voluntariatul și arată lumii că niciodată nu e prea devreme să acționezi!

"Asociaţia NEVER TOO YOUNG este un ONG nou înfiinţat ce îşi propune să contribuie activ la dezvoltarea personală şi profesională a tinerilor din Romania, precum şi la educaţia şi cultura acestora, sub deviza: ”Împreună pentru a învăţa şi a ne sprijini reciproc”.

Accentul se pune atât pe dezvoltarea comunităţilor, cât şi pe dezvoltarea personală şi profesională a oamenilor. Aceştia sunt baza oricărei organizaţii şi comunităţi, drept pentru care recrutăm tineri cu iniţiativă şi caracter flexibil dându-le şansa de a participa activ la dezvoltarea comunităţii prin intermediul proiectelor derulate.

Totodată se doreşte  facilitarea accesului acestora la informaţii şi posibilitatea de a colabora cu alte ONG-uri de acelaşi tip, atât din comunitatea locală, cât şi din comunitaţile învecinate. Se doreşte ca activitatea ANTY  să se desfăşoare utilizând resurse obţinute prin intermediul diferitelor concursuri şi programe de fiannţare, cât şi prin oportunităţile de a participa la cursuri de formare, tabere tematice, festivaluri şi alte evenimente care prevăd descoperirea şi dezvoltarea potenţialului unui voluntar.

Printre activităţile pe care ANTY le are în plan pentru următoarele 3 luni se numără organizarea unui concurs de proiectare (“Design mobilier ecologic urban”), recrutarea de voluntari, atât folosind mijloace directe, cât şi indirecte şi coordonarea, în calitate de organizaţie gazdă, a unui concurs de grafică şi pictură (”Alba în ochii tăi ”)." NTY 

1 martie 2011

Dezbatere pe tema introducerii uniformelor!


Dupa cum a promis, Clubul de dezbateri al liceului, Oratores, organizeaza maine, 02.03.2010, la ora 14:00 in sala multimedia, o dezbatere pe tema introducerii uniformelor in licee!

Iar pentru cei care vor participa ca si spectatori, urmeaza o mica descriere a ce inseamna a dezbate.

"Dezbaterile au aparut înca din Grecia antica, fiind o expresie a democratiei populare. Exista numeroase formate sau stiluri de dezbateri: de valoare (Lincoln-Douglas), de strategie (Policy), parlamentare, factuale si altele. Toate aceste formate au însa în comun un lucru: abordarea unei teme (afirmatii) din doua perspective diametral opuse. Astfel, în toate formatele de dezbateri exista 2 echipe alcatuite din unul pâna la 3 membri, dintre care una trebuie sa sustina si cealalta trebuie sa nege/combata tema pusa în discutie, echipele fiind denumite afirmatoare respectiv negatoare.
Aceasta abordare, de tip pro-contra, le dezvolta participantilor capacitatile de a analiza probleme controversate din multiple perspective, oferindu-le o imagine nedistorsionata de prejudecati, îi obliga sa emita judecati asupra unui fenomen sau fapt folosind criterii obiective, si totodata sa apere o pozitie folosind argumente sustinute de dovezi si nu de opinii.

De altfel, în cadrul competitiilor de dezbateri, arbitrii urmaresc în principal masura în care participantii reusesc sa argumenteze logic, structura sistemului de argumentare, calitatea dovezilor prezentate si capacitatea de a raspunde prompt si analitic argumentelor si contra-argumentelor echipei oponente, facând abstractie de propria opinie asupra temei discutate.

Odata cu anuntarea temei dezbaterii, participantii încep:
1. documentarea, care presupune citirea activa (efectuarea de adnotari pe marginea textului, identificarea de întrebari în legatura cu textul citit si elaborarea de idei);
2. explorarea posibilitatilor de interpretare a temei dezbaterii prin analizarea definitiilor termenilor-cheie din enuntul acesteia, activitate care presupune tocmai analizarea problemei respective din toate perspectivele posibile;
3. elaborarea sistemului de argumentare care presupune analizarea, evaluarea, interpretarea si sintetizarea faptelor identificate în faza de documentare, precum si sprijinirea uneia dintre perspective cu argumente, dovezi si rationamente.

Dezbaterile se diferentiaza prin algoritmul de desfasurare a acestora, numarul de membri ai echipei, modul în care vorbitorii se pregatesc pentru dezbatere si prin accentul diferit pus pe diverse abilitati cerute vorbitorilor participanti. Mai jos sunt prezentate succint cele mai importante formate de dezbateri:
1. Dezbaterile tip Parliamentary (American si British) - In acest format, accentul se pune pe persuasiune, strategii de argumentare, impactul asupra auditoriului, mai putin pe informatie exhaustiva despre subiect.
2. Dezbateri tip Karl Popper - Formatul KP este un format axat pe informatii, structura, sinteza si argumentare.
3. Dezbateri tip Lincoln-Douglas - Aceste dezbateri se mai umesc si dezbateri de valoare, iar accentul cade în special pe retorica.
4. Dezbateri tip Policy - Accentul cade pe demonstrarea eficientei si a viabilitatii unor masuri sau actiuni, mai putin pe conceptul de valoare sau pe performantele retorice. Un exercitiu excelent de rezolvare a problemelor.
5. Extemporaneous Speaking - Arbitrii evalueaza abilitatile oratorice si retorice ale vorbitorului, modul în care reuseste sa capteze atentia auditoriului, structura discursului si consistenta ariilor de analiza a temei alese.
6. Impromptu este “sportul extrem” al dezbaterilor. Participantii într-un concurs de impromptu primesc o tema, de obicei foarte abstracta, pe care trebuie sa improvizeze un discurs de 3 sau 5 minute, fara a li se acorda nici un timp de gândire înaintea sustinerii discursului. Pentru acest format, participantii nu se pot pregati doar înaintea concursurilor, ci trebuie sa urmareasca evenimentele curente din toate domeniile vietii sociale, politice, economice si culturale si sa se documenteze permanent, varietatea temelor fiind extrem de larga si putând face referire la absolut orice subiect. Arbitrii urmaresc aceleasi criterii de evaluare ca si la formatul Extemporaneous Speaking. "

SCURT ISTORIC

La nivelul Uniunii Europene organizația reprezentativă a elevilor este Uniunea Europeană a Consiliilor Elevilor – OBESSU (The Organising Bureau of European School Student Unions). Dezvoltarea acestui organism a fost una firească, iniţiativa a apărut la nivelurile de jos, iar pe parcurs a cuprins şi formele superioare de organizare, ajungând în anul 1975 să aibă structuri la nivelul Uniunii Europene. Apariţia OBESSU a fost un răspuns la o nevoie a elevilor de a studia într-un cadru democratic.
Consiliul Naţional al Elevilor din Romania a fost înfiinţat în baza OMECT nr. 2782/2007. În ciuda faptului că nu aveau o bază legală, Consilii ale Elevilor au funcţionat încă din anul 1992. Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de învățământ preuniversitar din 2005 emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prevede constituirea Consiliului Elevilor în fiecare unitate de învăţământ de stat şi particular. Astfel, există cadrul legal, respectiv obligativitatea, constituirii acestor Consilii ale Elevilor.
In primul rand s-a scris Regulamentul de Organizare si Functionare al CE,care prevede ca si structura de conducere CE – Biroul Coordonator al Consiliului Elevilor (BCCE). Acest birou este format din : Presedinte,vicepresedinte si secretar.

DE CE ESTE NEVOIE SĂ EXISTE UN CONSILIU AL ELEVILOR?

Nevoia existenţei unui Consiliu al Elevilor vine în primul rând din nevoia elevilor de a-şi exprima opiniile şi de a-şi pune în aplicare ideile. Elevii au nevoie de o structură în care să se poată manifesta independent, pe care să o administreze şi organizeze, cadru de învățare și maturizare. Această structură îi ajută pe elevi să înţeleagă mai bine societatea în care trăiesc oferindu-le experienţa necesară pentru a începe o viaţă pe propriile puteri.
Inițierea și dezvoltarea unor astfel de consilii apropie învățământul românesc de norme ale învățământului din Uniunea Europeană.
De asemenea, în contextul noii Legi a Educației Naționale în care elevii sunt poziționați în centrul demersului educațional, ca beneficiari primari, este firesc ca ei sa fie consultați în legătură cu deciziile ce influențează mediul școlar.